|
| Newsletter | Zamów |
zewa
Srebrny Ekspert
Przepisy: 821
Artykuły: 14
Nie wiem jak Wy, ale ja mam po prostu dość. Jak widzę przepisy dwu składnikowe i każdy opisany słowo w słowo tylko ze zmianą jednego składnika to po prostu szlak mnie trafia. Wielu z nas stara się pisać przepisy poprawną polszczyzną, poprawnie ortograficznie i stylistycznie. Robimy zdjęcia, sporo osób dodaje zdjęcia krok po kroku. I co w zamian dostaje 
? A dostaje 25 lub 30 punktów. Oczywiście zdarzy się, ze przepis dostanie miano superprzepisu lub wyróżnienie w daniach dnia. Ale co z tego jak jeden z drugim pisze byle co i byle jak i dostaje tyle samo. Czy administrator nie widzi tego wszystkiego i nie może albo zmienić punktacji, albo wprowadzić innych zasad w regulaminie ? Plagiatorzy tak się zcwanili, że przepisują przepisy z książek lub zmieniają opisy. Zobaczcie ile punktów mają nowi użytkownicy i bardzo często mają same przepisy nie swojego autorstwa. A moderator wiedząc, ze przepis jest tylko zmieniony musi go zatwierdzić ? Wyobrażam sobie co On wtedy czuje akceptując coś takiego. Krew mnie zalewa na to wszystko i wiem, ze nie jestem jedyną osobą, która myśli tak jak ja. Mam jednak nadzieję, że z nowym rokiem coś się zmieni i będzie w końcu jak należy.
edytaha
Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 145
Artykuły: 0
zewa napisał(a):
Nie wiem jak Wy, ale ja mam po prostu dość. Jak widzę przepisy dwu składnikowe i każdy opisany słowo w słowo tylko ze zmianą jednego składnika to po prostu szlak mnie trafia. Wielu z nas stara się pisać przepisy poprawną polszczyzną, poprawnie ortograficznie i stylistycznie. Robimy zdjęcia, sporo osób dodaje zdjęcia krok po kroku. I co w zamian dostaje? A dostaje 25 lub 30 punktów. Oczywiście zdarzy się, ze przepis dostanie miano superprzepisu lub wyróżnienie w daniach dnia. Ale co z tego jak jeden z drugim pisze byle co i byle jak i dostaje tyle samo. Czy administrator nie widzi tego wszystkiego i nie może albo zmienić punktacji, albo wprowadzić innych zasad w regulaminie ? Plagiatorzy tak się zcwanili, że przepisują przepisy z książek lub zmieniają opisy. Zobaczcie ile punktów mają nowi użytkownicy i bardzo często mają same przepisy nie swojego autorstwa. A moderator wiedząc, ze przepis jest tylko zmieniony musi go zatwierdzić ? Wyobrażam sobie co On wtedy czuje akceptując coś takiego. Krew mnie zalewa na to wszystko i wiem, ze nie jestem jedyną osobą, która myśli tak jak ja. Mam jednak nadzieję, że z nowym rokiem coś się zmieni i będzie w końcu jak należy.
bajtek
Szef Kuchni
Przepisy: 40
Witam...ja już od bardzo długiego czasu , nie dodaję przepisów /od tego momentu narobiłam bardzo dużo zdjęć potraw/ ..... lecz przeczekam, może się zmieni regulamin i "rozrzedzone kompociki" i tp. przestaną figurować w przepisach.
Bernadetta
Srebrny Ekspert
Przepisy: 433
Artykuły: 4
Zgadzam się w 100 %. Próbowałam dziś zgłosić prośbę, aby moderatorzy rozważyli usunięcie "wspaniałego przepisu" Remika1515 na "galaretkową pomysłowość", bo to sposób na zmarnowanie wymienionych w nim składników, ale aplikacja wysyłała moje zgłoszenia w kosmos i odpuściłam, ale chyba zaraz spróbuję to ponownie zrobić... W odpowiedzi na jeden z moich komentarzy pod "swoim przepisem", że Remik1515 napisał mi, że posądzając go o zmienianie jednego ze składników z książki kucharskiej, aby tylko dostać parę punktów na gotujmy.pl mam chyba na myśli siebie, bo on nie kopiuje przepisów, tylko "tworzy sam". Niestety te jego "twory" to nic innego jak prosty sposób na zmarnowanie czasu i pieniędzy innych osób... Też jestem na gotujmy.pl od niedawna, ale zamieszczam tutaj tylko i wyłącznie przepisy na potrawy, które sama przygotowałam (w tym wiele autorskich) + kilka które zostały przygotowane od A do Z w mojej obecności przez członków mojej najbliższej rodziny i których efektów miałam przyjemność skosztować (w takiej sytuacji zawsze wskazuję, że to przepis na .... i podaję imię autora), ale też mnie szlag trafia, jak widzę kolejne "popisy" Remika i jeszcze jednej "gwiazdy" i zastanawiam się dokąd to wszystko prowadzi...
Babciagramolka
Złoty Ekspert
Przepisy: 1997
Artykuły: 1

Kocham Was za to co napisaliście .
zewa
Srebrny Ekspert
Przepisy: 821
Artykuły: 14
Babciagramolka napisał(a):
Kocham Was za to co napisaliście .

elzbieta8960
Kucharz
Przepisy: 8
Ja juz dawno pisalam ze swietne przepisy poprostu gina wsrod plagiatow i byle jakich gniotow i ze zasady powinny byc zmienione.Moze ktos powiedziec ze po co sie odzywam jak jestem tylko kuchcikiem (juz tak ktos powiedzial) ale jestem tu codziennie juz 1000 dni ,bardzo lubie ta stronke i krew mnie zalewa ze tyle osob daje tak duzo z siebie pieknie opisujac swoje dania i robiac super zdjecia ciulajac punkt do punktu a inni dodajac plagiaty nawet i 20 dziennie gromadza punkty w ekspresowym tempie i nic i nie mozna zrobic bo.....zmienia opis wykonania....to powinno byc zmienione bo krzywdzi i to bardzo tych uczciwych i prawdziwych pasjonatow gotowania.
luna19
Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 530
Popieram to co mowicie... zaglądam na strone ale ochota na pisanie jakos odeszla...
darmiona
Mistrz Kuchni
Przepisy: 139
Artykuły: 3
też uważam, że tolerowanie wiemy czego, jest niesprawiedliwe wobec uczciwych użytkowników. Taki "super diamentowy ekspert" zgarnia nagrody, na które my pracujemy w odróżnieniu od nich. Poza tym często przepisują źle, tworząc przepisy które wprowadzają potencjalnych użytkowników w błąd. Ktoś szuka przepisu i znajduje taki absurdalny...osoba, która wstawia przepisy na kotlety z mięsa renifera czy inne dania z drogich i ekskluzywnych produktów chyba ma aparat w domu i mogłaby pokazać, jak to robi..Bunia wzbrania się przed blokowaniem przepisów, w którym zmieniono dwa wyrazy a ewidentnie widać, że plagiat. No, wygadałam się:-)
misiabe
Mistrz Kuchni
Przepisy: 95
Artykuły: 3
Zgadzam się z wami calkowicie
!
Myślałam wczoraj nad takimi np. kompocikami gdzie przepisów jest kilka a tylko owoc zmieniony. I przypomniało mi się jak 2, może 3 lata temu uczestniczyłam w pewnym programi. Pisało się opinie o produktach. Za to też można było dostac drobne nagrody. W regulaminie tamtego programu też był zapis, że opinia nie może być wcześniej publikowana nigdzie indziej i musi być autorska. Ale był tez zapis że opinia nie może być kopią innej opinii. Znaczyło to tyle że jeśli ktoś skopiował coś nawet od siebie i zmienił tylko jedno słowo to czegoś takiego już nieakceptowali.
Może to jest jakies wyjście i tutaj. Wtedy znikły by przepisy w którcyh zmienia się tylko jeden składnik i nazwa a reszta przepisu jest taka sama.
Będe może miała chwilke to poszukam gdzies tego starego regulaminu i sprawdze jak dokładnie brzmiał ten zapis.
może to jest jakieś wyjście na "nabijaczy" punktów?
Co warto wiedzieć na temat gotowania na parze? Oto co zrobić, by potrawy były zdrowe i wyjątkowo smaczne.
Kuchcik
Przepisów: 0
Kuchcik
Kuchcik
Kuchcik
Kotlety rybno-marchewkowe
jaNina: Ciekawe połączenie rybki z marchewką - takie kotleciki na pewno są pyszne! Skomentuj
Tagliatelle z wędzonym łososiem
jaNina: Robiłam podobny makaron z łososiem i serkiem mascarpone - jest pyszny, polecam... Skomentuj
Szparagi, jaja od szczęśliwych kur i tof